Víte, jak správně zazimovat bazén?

Je to jeden z úkonů, kterému se nevyhnete. S našimi radami, jak zazimovat plastový bazén, to zvládnete bez potíží. Pokud si přesto nebudete s něčím vědět rady, rádi poskytneme potřebné informace. A když nemáte na zazimování svého bazénu čas, můžete se obrátit na náš servis bazénů.

Jak na zazimování bazénu

Zazimování bazénu je krok, který byste měli provést ještě v době, kdy nejsou v noci teploty po nulou. Na druhou stranu to neprovádějte příliš brzy, (teplota vzduchu by neměla přesahovat 10 °C) jinak riskujete, že by se teplá voda začala kazit.

Bazén zazimujte vyčištěný

Prvním krokem je důkladné vyčištění bazénu, přidání dezinfekce (chlór) a proplach filtrace. Poté byste měli bazénovou vodu alespoň 12 hodin filtrovat.

Při zazimování bazénu snižte hladinu vody

Po vyčištění je dalším krokem snížení hladiny vody – měla by být asi 1cm pod trysky, nebo pod protiproud (bez zastřešení min. 10 cm – voda může napršet, nebo nasněžit.) Pokud se objevila tmavá linka hladiny od sazí, krémů, prachu atd. očistěte ji. (doporučujeme přípravek Calzestab) Nezapomeňte odpojit přívod elektřiny od všech používaných zařízení.

Vysušte rozvody a odpojte všechna zařízení

Nutné je také vysušení rozvodů. U vyspádovaného systému je to snazší – stačí odpojit vypouštěcí ventil a vypustit vodu. Poté nechte systém vypuštěný.

Po vysušení odpojte filtraci a všechna další zařízení, včetně motorů, UV lampy, ionizéru, solničky tepelného čerpadla atd.. Vše vysajte, vyfoukejte a uložte na suché místo, kde nemrzne. Pokud máte bazén bez zastřešení, je třeba jej na zimu zakrýt. Ale ještě předtím přidejte do vody zazimovací přípravek a dilatační plováky (nedoporučujeme je něčím nahrazovat – hrozí poškození bazénu).

Zazimovaný bazén

Průběžná kontrola zazimovaného bazénu je nejlepší prevence

Jakmile máte vše hotové, raději ještě jednou projděte tento návod a ujistěte se, že jste na nic nezapomněli. Během zimy průběžně kontrolujte hladinu vody a šachtu, případně vybírejte z vody nečistoty. Odzimování bazénu proveďte co nejdříve, jakmile pominou mrazy, abyste zimní přestávku zkrátili na co nejkratší dobu a voda se nezačala kazit.

Věříme, že vám tento stručný návod pomohl se zazimováním vašeho bazénu, kterému správnou péčí zajistíte dlouhou životnost. Pokud je něco nejasného, neváhejte nás kontaktovat, případně se si můžete objednat náš bazénový servis.